Menü Bezárás

Átadták a szegedi papucsról szóló meseírópályázat díjait

A Szegedi Papucsért Alapítvány és a Kövér Béla Bábszínház általános iskola felső tagozatosainak szóló meseíró pályázatra 25 mese született a szegedi papucsról, a díjakat november 12-én ünnepélyes körülmények között adták át. A fődíjas egy méretre készülő valódi szegedi papucsot nyert, a pályamunkákat 2023-as Szegedi Papucs Napján felolvassák majd.

November 12-én a Kövér Béla Bábszínházban a papucsmeséket író gyerekek és szüleik egy zártkörű zenés ünnepség keretén belül ismerhették meg a pályázat eredményét, ahol minden résztvevő elismerő oklevelet és a 75 éves bábszínház tiszteletére született mesekönyvet is kapott. A legjobb meséket író gyerekek nevei varázslatos körülmények között, repülő pillangós papucsokon érkeztek a színpadra, a díjazottak múzeumi és bábszínházi belépőket, a Móra Ferenc Kiadó könyveit vihették haza. A legjobbnak ítélt mese írója, az 5. osztályos Veres Dorottya a Mesepapucs díjat nyerte el, akinek a lábára Sallay Tibor népi iparművész készít igazi szegedi papucsot. A további díjakat a szegedi papucs hagyományos díszítő motívumairól nevezték el, így lett díjnév a papucsfej hímzett virágaiból és a papucsok ékességéről, a pomponról. A papucsmese pályázat díjazottai lettek:

  • Búzavirág-díj: Nyitrai Finoména
  • Szegfű-díj: Tyukász Petra
  • Rózsa-díj: Pósa Lili Hanna
  • Gyöngyvirág-díj: Bukovszky Borbála
  • Pipacs-díj: Megyesi Szofi
  • Pompon-díj: Orr Emma Ida

A Szegedi Papucsért Alapítvány és a Kövér Béla Bábszínház közös pályázatának célja az volt, hogy a fiatalabb korosztály figyelmét is ráirányítsák erre a páratlan szegedi kincsre, amely a magyar hagyományos kultúra kiemelkedő értéke is. A pályázatra az általános iskola 4-8. osztályos tanulói jelentkezhettek meséikkel, a pályázatnak mindössze egyetlen tartalmi megkötése volt, hogy a mesék a szegedi papucsról szóljanak.

A beérkezett 25 meseközül nehéz volt választani, hangzott el a díjátadón, sok különleges történet és remek ötlet született a kis meseírók tollaiból. Nemcsak a szegediek ragadtak tollat, érkezett mese Ceglédről, Nagymarosról és a Felvidékről is. Volt mese, ahol a diók tanították meg a kis papucsokat kopogni, máshol izgalmas nyomozás indult az ellopott papucsokért vagy épp egy régi titok leleplezésére, papucs került a varázsló lányok lábára is, de sok-sok királylány is áhítozott szegedi papucsért és még több mesében lett ez a páratlan szépségű lábbeli világhírű.

Az alkotásokat öttagú zsűri értékelte: Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea író, forgatókönyvíró, dramaturg, Bárkányi Ildikó néprajzkutató, a Móra Ferenc Múzeum főmuzeológusa, Kiss Ágnes és Schneider Jankó bábművészek, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója és művészeti vezetője, valamint Szögi Csaba néptáncpedagógus, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke.

A meséket a következő Szegedi Papucs Napján felolvassák, és reményeik szerint a legjobb ötletekből egy bábszínházi előadás is születik, amely így a színpadon is tovább viszi majd a mesés szegedi papucs hírét.