Menü Bezárás

Először adták át a Szegedi Papucsért-díjat

Az 5. Szegedi Papucs Napján szombaton ünnepélyes keretek között adta át Szögi Csaba elnök, a Szegedi Papucsért Alapítvány díját a Szent-Györgyi Albert Agórában. A díjat Fetter Ferencné népi iparművész hímző, a Népművészet Mestere kapta meg elsőként a szegedi papucs fennmaradásáért tett sok évtizedes munkásságáért.

Fetter Ferencné Boha Mária 1931-ben született Szőregen, az 1970-es évektől foglalkozik régi hímzések gyűjtésével, feldolgozásával és tervezésével.

A kézművesség szeretetét otthonról hozta magával, hímzést a kisiskolában is tanítottak neki más kézműves tevékenységek mellett. Elvégezte a hímző-, szövő- és vertcsipketanfolyamot, majd oktatói képesítést szerzett. AZ 1982-ben alakult szegedi Népművészeti Egyesületnek alapító tagja volt, ekkor kezdtek el foglalkozni a lakótelepi gyermekek játszóházba való szervezésével. A cél az volt, hogy a gyermekekkel megismertessék olyan játékok készítését, amelyek már feledésbe merültek, pedig természetes anyagokból egyszerűen, olcsón elkészíthetők. Többekkel közösen részt vett 1987-ben az első kézműves tanfolyam megszervezésében egyetemisták részére.

A Délalföldi Népművészeti Egyesület Alkotóházában több szakági tanfolyam oktatója volt, így szövést, hímzést, gyöngyfűzést, szalma-, csuhé-tárgykészítést, tojásfestést és az ünnepekhez kötődő népművészeti tárgyak készítését oktatta gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Nagy szeretettel foglalkozik sérült emberek tanításával is, e téren végzett munkájáért az ART 94 kulturális fesztivál alkalmából a kreativitás gyógyító hatásának oktatója elismerésben részesült.

Kézimunkáival számtalan megyei és országos pályázaton vesz részt aktívan és eredményesen a mai napig. Külföldi kiállításokra is eljutottak hímzései, többek között Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Lengyelország és Németország vásáraiba, kiállításaira.

Munkájának elismeréseként megkapta a népi iparművész címet, a Király Zsiga-díjat, számos kézműves szakmai elismerést, 2019-ben pedig a szakma legrangosabb elismerésében, a Népművészet Mestere díjban részesült.

Szegedi papucsfejet Rátkai Sándor Népművészet Mestere papucs mesternek hímzett sokáig. A szegedi papucs hímzésének technikáját, motívumkincsét a Szegedi Papucsért Alapítvány, a Szent-Györgyi Albert Agóra és a Hagyományok Háza közös, már két alkalommal megszervezett tanfolyamán adta tovább. 2023 őszén a tanfolyamot már a tanítványai fogják megtartani, de a 92 éves hímzőasszony úgy tervezi, a háttérből segíti őket.