Menü Bezárás

Közeleg a Szegedi Papucs Napja

Június 15-én, szombaton hatodik alkalommal rendezik meg a Szegedi Papucs Napját. A Szent-Györgyi Albert Agórában ünnepi műsorral és díjátadóval, konferenciával, kézműves-foglalkozásokkal, családi programokkal várják az érdeklődőket.

A Szegedi Papucsért Alapítvány június 15-én, szombaton hatodik alkalommal rendezi meg a Szegedi Papucs Napját, hogy népszerűsítsék ezt a különleges lábbelit. A délután 14 órakor kezdődő program központi témája a papucshímzés. Ezen a napon adják át a papucsfejhímző és – tervező-pályázat díjait, amelyre több mint 117 pályamunka érkezett, valamint második alkalommal adják át A szegedi papucsért díjat. Az ünnepi műsoron 150 néptáncos gyermek ropja majd, közreműködnek az Ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, az Árendás Táncegyüttes és Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, a Csanád Táncegyüttes, a Domaszéki Kiskaláris Néptáncegyüttes, a Kiszombori Néptánccsoport, valamint a helybeli Hatetudnád Tánctanoda és a Szeged Táncegyüttes.

Idén először vesznek részt a programon a tápéi Gyékényből Szőtt Egyesület tagjai, akik bemutatják az érdeklődőknek, hogyan készült a gyékény papucs, a vállalkozó kedvűek pedig maguk is kipróbálhatják a gyékényszövést. A Magyarországi Alkotóművészek Közép-és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) különleges játékkal készül a gyerekeknek, a szegedi papucshoz kapcsolódó mintaKINCStár egyszerre játék és alkotás a kicsiknek, továbbá itt mutatják be először a Játékgyűjtemény szegedi papuccsal c. kiadvány. Fetter Ferencné hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere és okleveles papucshímző tanítványai papucshímző bemutatót tartanak, amelyhez aktívan is lehet kapcsolódni, a kisebbek papucsfejre tudnak motívumot tervezni, színezni, a kicsit nagyobbak és felnőttek pedig a hímzésbe is belekóstolhatnak.

A papucsvásáron magyarországi és vajdasági papucsos mesterektől a helyszínen vásárolni is lehet és rendelést is vesznek fel egyedi igényekre. A vásárt a papucshoz kötődő pipacsos népművészeti és kézműves termékek kínálata színesíti a szegedi FolkArt Népművészeti Bolt közreműködésével.

Az eseményhez kapcsolódó konferencián és kiállításon a papucshímzés csodálatos világát lehet még jobban megismerni. A szegedi papucshímzés motívumainak változásai, újragondolása címmel rendezett konferencián Attalai Zita iparművész, Vukov Veronika néprajzkutató és Balássy-Berezvai Szénia ruhatervező előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. A Fókuszban a papucshímzés tárlaton Fetter Ferencné és Mészáros Tünde papucshímző tanítványainak munkái, a papucsfejhímző pályázat legszebb pályamunkái, Horváth-Kriska Hajnalka papucshímzés-mintájú ruhái, valamint válogatás látható majd a Szegedi Papucsért Alapítvány gyűjteményéből.

A rendezvényen a szegedi Elephant Studio által a szegedi papucsról, a papucsos mesterségről, a szegedi papucs divatjáról készített rövidfilmeket is meg lehet tekinteni.

Fővédnök Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, MMA akadémikusa, a Szegedi Papucs Jószolgálati Nagykövete.

A rendezvény programjai ingyenesen látogathatóak, mindenkit szeretettel várnak.

Program

2024. június 15., 14:00
Szent-Györgyi Albert Agóra (Szeged, Kálvária sgt. 23.)

Ünnepi műsor és díjátadó
Köszöntőt mond Orbán Hedvig a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója

A szegedi papucsért-díj átadása
A Szegedi Papucsért Alapítvány díja, átadja: dr. Bárkányi Ildikó főmuzeológus, Szögi Csaba elnök

150 néptáncos gyermek műsora
Ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, Árendás Táncegyüttes – Hódmezővásárhely, Csanád Táncegyüttes, Domaszéki Kiskaláris Néptáncegyüttes, Hatetudnád Tánctanoda – Szeged, Kankalin Néptáncegyüttes – Hódmezővásárhely, Kiszombori Néptánccsoport, Szeged Táncegyüttes

Papucsfejhímző és –tervező-pályázat eredményhirdetése
Attalai Zita Ferenczy Noémi-díjas papucstervező

Konferencia – A szegedi papucshímzés motívumainak változásai, újragondolása
Attalai Zita iparművész, Vukov Veronika néprajzkutató, Balássy-Berezvai Szénia ruhatervező

A szegedi papucsot népszerűsítő rövidfilmek bemutatója
A szegedi Elephant stúdió filmjei

Papucsvásár – családi programok
Sallay Tibor népi iparművész, Bárkányi István, Szalma Sándor, Nyers Attila papucskészítők, Kincses Gizella okleveles papucshímző FolkArt Népművészeti Boltjának pipacsos árui,
Fetter Ferencné hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere és okleveles papucshímző tanítványai bemutatója,
a tápéi Gyékényből Szőtt Egyesület – gyékényszövés, gyékény papucs
Játék és alkotás a szegedi papuccsal – mintaKINCStár játéktér a székesfehérvári M-ART- tal

Kiállítás – Fókuszban a papucshímzés
Fetter Ferencné és Mészáros Tünde papucshímző tanítványainak munkái, papucsfejhímző-pályázat pályamunkái, válogatás a Szegedi Papucsért Alapítvány gyűjteményéből, Sallay Tibor, Bárkányi István, Megyesi Sándor, Szalma Sándor, Nyers Attila papucsai, Horváth-Kriska Hajnalka pipacsos ruhái

Fővédnök – Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, MMA akadémikusa, a Szegedi Papucs Jószolgálati Nagykövete

Együttműködő partnerek és támogatók: Szegedi Papucsért Alapítvány, Szent-Györgyi Albert Agóra, Hatetudnád Tánctanoda, Szeged Táncegyüttes, Hagyományok Háza, Népművészeti Egyesületek Szövetsége