Menü Bezárás

Mesterségek Ünnepe a Budai Várban, 2019. augusztus 17-20.

A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt témája sokak nagy kedvence: A LÁBBELI! Különösen nagy hangsúly kerül a SZEGEDI PAPUCS-ra, a ma reneszánszát élő remekekhez kapcsolódóan kiállítások, divatbemutatók várják az érdeklődőket, el lehet lesni a cipész mesterek titkait és az is kiderül, hogy hogyan értelmezik újjá a hagyományokat, a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar cipőtervezők.

A fesztivál középpontjában idén a cipészmesterség áll, a legkülönlegesebb figyelmet pedig a szegedi papucs kapja.

Bemutatkozik a világ legjobb cipésze megtisztelő címmel rendelkező cipészmester is, akinek családja generációról generációra örökíti a szakma fortélyait. Műhelyükben hagyományos eljárással a megrendelő lábára tökéletesen idomuló cipőket készítenek. Ezekhez általában borjúbőrt használnak, de a különlegesebb darabokhoz akár krokodil-, lazac-, cápa-, rája-, strucc, vagy angolnabőrt is alkalmaznak. Érkeznek cipőkészítők Marokkóból és Izlandról is, a Törökországból érkező mester műhelyében pedig a Harry Potter filmek lábbelijeit csodálhatják meg az érdeklődők.

A Mesterségek Ünnepe 2019-es témájához igazodva A Szegedi Papucsért Alapítvány és a NESZ közös pályázatot hirdetett. A pályázat és az arra épülő kiállítás célja a szegedi papucskészítés tudásának átörökítése, újragondolása, hazai és nemzetközi népszerűsítése.

Csak itt és most: ÍNYENCEKNEK ÉS RAJONGÓKNAK – LÁBBELI KIÁLLÍTÁS A MESTERSÉGEK ÜNNEPÉN

A kizárólag a Budavári Palotában látható reprezentatív kiállításon a pályadíjat nyert alkotások-tervek, valamint a zsűri által kiválasztott remekek lesznek megtekinthetőek.

Ezen kívül a kiállítás egy válogatott hazai és nemzetközi anyag segítségével bemutatja a világ különböző részein hordott papucsok sokszínűségét, változatosságát, használatának és jelentéseinek gazdagságát. Valamennyi bemutatott lábbeli kézműves termék, otthon vagy cipész által készített darab. Többségüket kisebb közösségekben, falvakban használták, de akadnak nagyvárosi példák is.

A kiállítás válogatást mutat be a Néprajzi Múzeum archív fényképeiből is.

További információ: www.mestersegekunnepe.hu