Menü Bezárás

Sebestyén Márta lett a Szegedi papucs első jószolgálati nagykövete

A Szegedi papucs jószolgálati nagykövete olyan ismert és elismert személy, aki tevékenysége és médiaszereplése során egy éven át népszerűsíti a szegedi papucsot. A Szegedi Papucsért Alapítvány minden évben olyan személyt kér fel nagykövetnek, aki a művészetek, a közművelődés vagy a tudomány kiemelkedő alakjaként nagy ismertséggel rendelkezik, amit felhasznál arra, hogy felhívja a figyelmet a szegedi papucs közel fél évezredes hagyományára és a hagyományra épülő innovációra, a XXI. században való megmaradására. A jószolgálati nagykövet két szegedi papucsot választhat magának, egy hagyományosat és egy újragondoltat, amelyet határon innen és túl az általa választott kiemelkedő eseményeken visel. A papucsok egyediek és a jószolgálati nagykövet lábára készülnek. Az újragondolt papucsot Attalai Zita Ferenczi Noémi-díjas iparművész tervezte, Sallay Tibor papucskészítő kollaborációjával, aki a hagyományos szegedi papucsot is készíti. A papucsokat a jószolgálati nagykövet ajándékba kapja, így az egy éves szolgálat után is viselheti.

A Szegedi Papucsért Alapítvány első jószolgálati nagykövetének a Liszt Ferenc, Kossuth és Prima Primissima-díjas Sebestyén Márta népdalénekest választotta.

Sebestyén Márta születése óta a zene bűvöletében él édesanyja révén is, aki zenepedagógus, Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére. A budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban tette le az érettségi vizsgát, ezt követően a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, ám az éneklés miatt félbehagyta tanulmányait. Világhírű művész, aki a legrangosabb koncerttermekben lép fel, hazánk igazi kulturális nagykövete. Számos magyar terület népdalait énekli, de előadói palettáján szerepelnek más népek dalai is, az összes európai nép nyelvén énekel népdalokat. Számos elismerése között olyan nemzetközi díjakkal is rendelkezik, mint a Művész a békéért UNESCO elismerés, Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjjal, az Olasz Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, a Bolgár Kultuszminiszter pedig a bolgár kultúra népszerűsítéséért tüntették ki. Tulajdonosa az Inter-Lyra díjnak, amelyet egy független nemzetközi zsűri döntése alapján adnak át, az eddigi díjazottak között José Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Al di Meola, Kobayashi Ken-Ichiro neve is szerepel. Az ő énekét halljuk a Golden Globe és Oscar-díjas Az angol beteg c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzenei albumán is. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette általa a magyar népzene gyöngyszemeit.