Menü Bezárás

Az első Szegedi papucs napja

A szegedi papucs szellemi kulturális örökségként való elismerése hatalmas siker volt tavaly, ami a fiatal Szegedi Papucsért Alapítványnak köszönhető. A szegedi papucs megmentéséért azonban ez nem elég, így az alapítvány szövetséget kötött a Szent-Györgyi Albert Agórával arra, hogy a szegedi papucs készítésének és hagyományának megőrzéséhez kölcsönösen hozzájáruljanak saját erőforrásaikkal, szakmai tudásukkal, kapcsolataikkal, valamint további együttműködő partnerek bevonásával igyekezzenek szélesíteni lehetőségeiket a cél eléréséhez. Ennek az együttműködésnek az első látványos megnyilvánulása lesz a Szegedi Papucs Napja, amelyet 2019-ben február 6-án tartanak.

A nap folyamán papucskiállítás nyílik az Agórában – hogy a Móra Ferenc Múzeum felújítása alatt is legyen Szegeden egy hely, ahol az érdeklődők láthatják a páros és páratlan papucsokat.

A Szegedi Papucs Napja alkalmából nyilvános előadásokat tartanak többek között a szegedi papucs csodás átalakulásairól a török hódoltságtól a XXI. századig, fény derül, milyen stratégiák léteznek a mesterség tudásának átadására, milyen további terveket szőttek a szegedi papucs életben maradására a szegedi szervezetek, miért különleges a szegedi papucs hímzése és hogyan lehet megtanulni, vagy épp arról, miként lehet ihlető forrása a kortárs művészeknek a szegedi papucs.

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23)

A program:

15:00: „Páratlanok – örökségünk a szegedi papucs” kiállításmegnyitó

Megnyitja dr. Bárkányi Ildikó a Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese és Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke, közreműködik a Tápai Hagyományőrző Együttes.

A kiállításhoz a papucsokat a Szegedi Papucsért Alapítvány, a tablókat a Móra Ferenc Múzeum biztosította.

16:00: „A szegedi papucs jövője” előadások

  • Szögi Csaba: A Szegedi Papucsért Alapítvány 2019 évi tervei a papucs jövőéért
  • Bárkányi Ildikó etnográfus: Papucs-innováció a török hódoltságtól
  • Vukov Anikó Veronika etnográfus: A szegedi papucs hímzésének különlegességei
  • Attalai Zita cipőszobrász és Sallay Tibor papucskészítő: Az új szegedi papucs kollekció
  • Balog József, MASZK Egyesület, elnök: A szegedi papucs és a kortárs művészet

Együttműködő partnerek:

Hagyományok Háza, Budapest
MASZK Egyesület, Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged
Szeged Táncegyüttes
Szegedi Papucsért Alapítvány
Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged