Menü Bezárás

Pályázati felhívás a szegedi papucs újragondolására

2019-ben a 33. Mesterségek Ünnepe fesztivál kiemelt témája a lábbelikészítés lesz, fókuszban a szegedi papuccsal. Ennek apropójából a fesztiválszervező Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Szegedi Papucsért Alapítvánnyal közös pályázatot hirdetett a szegedipapucs-készítés tudásának átörökítésére, újragondolására, hazai és nemzetközi népszerűsítésére.

A pályázatra két kategóriában lehet jelentkezni. A formatervező művészeknek minimum hat innovatív tervvariációt kell beküldeni, amelyeken a szegedi papucs jellegzetes karakterjegyei meg kell jelenjenek. A tervek mellett el kell készíteni egy darab vagy egy pár prototípust is szabadon felhasznált anyagokból és technológiával. A másik kategóriában a hagyományőrző kézművesektől egy pár, kizárólag kézműves technikával, természetes alapanyagokból készített eredeti prototípust várnak a szervezők, amelyen meg kell jelenjenek a szegedi papucs jellemző vonásai, de fontos, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő, hordható és esztétikus lábbeli szülessen.

A pályázat szakmai együttműködő partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete.

A pályázat első három helyezettje pénzjutalomban részesül, az első díj 300 ezer forint.

A pályadíjat nyert, valamint a zsűri által kiválasztott alkotások és tervek a 33. Mesterségek Ünnepén augusztus 17. és 20. között a Budavári Palotában egy kiállítás keretében lesznek megtekinthetőek.

Jelentkezési határidő: 2019. június 7.

A pályaművek beadási határideje: 2019. július 1.

Bővebb információ: nesz.hu